Alles in de uitverkoop

Nederlanders houden van koopjes, kortingen en aanbiedingen, dat is algemeen bekend. Zeker in een tijd dat het economisch en financieel niet voor de wind gaat, willen we het liefst zo min mogelijk betalen voor zo hoog mogelijke kwaliteit. Natuurlijk speelt de detailhandel hier graag op in door te strooien met kortingen, aanbiedingen, prijspakkers en ga zo maar door. Psychologisch gezien willen mensen graag voordeel, winnen, iets voor elkaar krijgen. En iets kopen met korting draagt perfect bij aan dat gevoel van (over)winnen. Mensen vertellen graag aan hun vrienden en kennissen dat ze hetzelfde product als hun buurman veel goedkoper hebben aangeschaft ergens anders. Wellicht proberen we daarmee wel te laten zien dat we slimmer dan de ander, wie zal het zeggen. Feit blijft dat een website met actiecodes en kortingscodes het uitstekend doet en populair is onder surfend Nederland. Maar de ene korting is de ander niet.

Verschillende soorten korting

Soms lijkt het alsof we korting krijgen terwijl dat eigenlijk niet zo is, bijvoorbeeld als een oud model dat vervangen wordt door een nieuw model, met korting te kopen is. Dan is bijvoorbeeld het oude model een maand later niet meer te koop en zit je eigenlijk opgescheept met een oud model terwijl het nieuwe model verbeterd is. Of wat dacht u van de korting op versproducten die nog maar korte tijd houdbaar zijn in de supermarkt. Eigenlijk koop je dan minder kwaliteit voor een lagere prijs.

Kortingen om klanten te krijgen of te behouden

Wij vinden kortingen bedoeld om klanten te krijgen of te behouden eigenlijk een echte korting zoals die bedoeld is. Hetzelfde product wordt goedkoper aangeboden dan bij de concurrent, puur als promotie of reclamemiddel. Het product is geen oud model en heeft exact dezelfde kwaliteit als hetzelfde product bij de concurrent. Staffelkorting is wel echte korting te noemen, een soort waardering voor het feit dat je veel van een bepaald product in een keer koopt. Ook de bekende hamsterweken bij de bekende supermarkt is toch wel echte korting te noemen, je krijgt immers het tweede product gewoon gratis.