Bitcoin: manie of …?

Diverse media berichten op dit moment veel over Bitcoin. Zo kwam onlangs Nout Wellink in het nieuws die Bitcoin vergeleek met de tulpenmanie in de 17e eeuw. Sterker nog, Bitcoin zou een grotere manie zijn!  “Toen kreeg je tenminste nog een tulp. Nu krijg je niks”. Tijdens de tulpenmanie was de waarde van de tulpenbol zo sterk gestegen, dat je er een mooi grachtenpand voor kon kopen in hartje Amsterdam. Is Bitcoin inderdaad van een zelfde soort manie? Of zelfs nog erger zoals Nout Wellink beweert?

Een belangrijke reden voor deze uitspraken is de sterk wisselende koers van Bitcoin op dit moment. De koers kan wel enkele tientallen procenten fluctueren. En dat allemaal binnen 24 uur! Zo op het eerste gezicht lijkt Bitcoin dus inderdaad niet erg betrouwbaar.

Waardeontwikkeling

Maar Nout Wellink ziet iets over het hoofd. Om de ontwikkeling van Bitcoin beter te begrijpen, is het goed om naar de waardeontwikkeling te kijken van tech-bedrijven zoals Facebook en Twitter. Alhoewel Bitcoin geen bedrijf is zijn er veel overeenkomsten. Facebook en Twitter kwamen met nieuwe tech-ideeën die een aantal jaren nodig hadden om door het grote publiek opgepakt te worden. Dit is te vergelijken met Bitcoin, die zijn leven vond in 2009 maar, pas nu (heel voorzichtig!) door het grotere publiek wordt opgepakt.

De waarde van deze bedrijven was in de eerste jaren relatief klein en de waarde schommelde veel. Facebook had bijvoorbeeld veel juridische issues waardoor de waarde steeds schommelde. Plotseling werden Facebook en Twitter meer en meer door het grote publiek opgepakt. De waarde van deze bedrijven steeg op dat moment exponentieel.

We kunnen hier het volgende uit herleiden: het lijkt alsof er eerst een bepaalde kritieke massa nodig is die het idee oppakt, waarna de waarde exponentieel kan stijgen. Hiervoor moesten deze bedrijven wel een aantal kinderziektes overwinnen. Deze kinderziektes veroorzaakten ook de grillige waardewisselingen. Saillant detail is dat tijdens deze periode van sterke schommelingen Facebook en Twitter nog in private handen waren en daardoor en daardoor waren deze schommelingen niet publiekelijk bekend.

Toekomst of niet

Nu even terug naar Bitcoin. Bitcoin is nog niet zover. Het idee van een digitale, niet centrale munt is voor de meeste mensen nog een te abstract idee. De benodigde kritieke massa is hier dus nog niet bereikt. Goede out of the box ideeën hebben tijd nodig om opgepakt worden. En het Bitcoin idee is wel zo out of the box dat hier nog wel enige tijd overheen kan gaan! Zelf heb ik maar liefst 6 weken nodig gehad om een beetje een idee te krijgen van wat Bitcoin is!

Op dit moment zie je door negatieve berichtgeving de waarde van Bitcoin vaak nog tientallen procenten op en neer gaan. Dit kun je vergelijken met de kinderziektes waar Facebook en Twitter mee te maken hadden. De garantie dat Bitcoin dezelfde stijging gaat doormaken als Facebook en Twitter is ook niet gegarandeerd. Waardestijging kan niemand garanderen, anders zou het woord speculeren uit het woordenboek kunnen worden geschrapt.

Maar Bitcoin een manie? Nee. Dit doet het idee van Bitcoin tekort. Het idee is zo revolutionair en Bitcoin zit zo goed in elkaar, dat het waarschijnlijker is dat de trends van Facebook en Twitter gevolgd worden. Maar dat Bitcoin scepsis oproept valt wel te begrijpen. Als iemand 25 jaar geleden had geroepen dat je binnen enkele seconden een brief met foto’s vanaf je telefoon naar de andere kant van de wereld kon sturen hadden de meeste mensen je voor gek verklaard.

Zo heel erg gek is het dus niet wat Nout Wellink beweert.