Checklist voor een nieuwe leningaanvraag

Sta je op het punt om geld te lenen? Informatie over het lenen van geld vind je overal op het internet is vaak algemeen van aard. Alvorens je jezelf verdiept in het afsluiten van een lening is het verstandig om jouw financiële situatie helder in kaart te brengen. Er zijn namelijk vele vormen van leningen en niet iedere vorm sluit aan bij jouw situatie.

Hieronder hebben we enkele vragen uiteengezet die je jezelf kunt stellen:

  • Hoe oud ben je?
  • Waarom wil je geld lenen?
  • Hoeveel geld wil je lenen?
  • Wil je in een keer een bedrag lenen of liever gefaseerd?
  • Heb je een (vast) maandelijks inkomen?
  • Wat zijn je maandelijkse vaste lasten?
  • Hoeveel kun je maandelijks missen om af te lossen?
  • Heb je een A-codering bij het BKR?

Leeftijd – In de regel maakt leeftijd niet zo veel uit indien je volwassen bent. Desondanks is het voor 65 plussers minder makkelijk om een lening af te sluiten. Sommige geldverstrekkers vinden het soms een te groot risico om geld te lenen aan een oudere. De kans op overlijden is relatief groter dan bij jongere volwassenen.

Leendoel – Iedereen mag natuurlijk voor zichzelf bepalen met welk leendoel hij of zij een lening afsluit. Het advies is doorgaans om alleen geld te lenen als het een serieus doel dient. Maak er bijvoorbeeld geen gewoonte van om geld te lenen voor nieuwe kleding of andere niet noodzakelijke fysieke producten.

Leenbedrag – Hoe hoger het bedrag is dat je wilt lenen, hoe hoger je inkomsten moeten zijn (hier later meer over). De hoogte van het bedrag heeft ook invloed op het type lening dat je wilt afsluiten: persoonlijke lening, doorlopend of flitskrediet.

Frequentie – Wil je in een keer een geldbedrag ontvangen, dan kom je uit bij een persoonlijke lening. Wil je af en toe geld opnemen wanneer het jou uitkomt? Dan is een doorlopend krediet een betere optie. Ben je in het bezit van een woning, dan kom je wellicht in aanmerking voor het voordelige WOZ-krediet.

Inkomen – De hoogte van jouw maandelijkse inkomen wordt gebruikt om het maximale leenbedrag te berekenen.

Lasten – Je huur of hypotheek, energiekosten, alimentatie en eventuele bestaande schulden worden ook meegenomen in de berekening van je maximale leenbedrag.

Aflossen – Trek al je vaste lasten af van je inkomsten en je krijgt snel een beeld van het bedrag dat beschikbaar is om de lening af te lossen. Uiteraard gebruik je dit bedrag niet volledig. Je kunt ervoor kiezen om ongeveer 50% van dit bedrag in te zetten om je lening af te lossen.

BKR – Zonder BKR registratie zijn er geen problemen. Sta je met een A-codering geregistreerd, dan kan het ingewikkeld worden. De meeste leningverstrekkers die door de AFM worden gecontroleerd kunnen dan helaas geen lening verstrekken.

Verzamel alle antwoorden op bovenstaande vragen en neem contact op met diverse leningaanbieders. Bankr.nl geeft tegenwoordig een goed overzicht van actuele leningaanbieders. Na ontvangst van meerdere offertes kun je alle leningen kritisch met elkaar vergelijken. Succes.

Bron: Lenengeld.eu