Goed bedrijfsimago kan geld opleveren

Het imago van een bedrijf is wat het uitstraalt naar de doelgroep. Welk gevoel of idee hebben ze als ze aan dit bedrijf denken? Een imago is erg te beïnvloeden door gebeurtenissen die om de organisatie heen gebeuren. Toch zijn er altijd mensen die een bepaald beeld bij een bedrijf hebben en dit niet snel zullen aanpassen, omdat ze altijd al zo gedacht hebben. Een bedrijf heeft ook een identiteit vastgesteld. Dit is hoe het bedrijf daadwerkelijk is, dus dit staat – anders dan het imago- gewoon vast. Het doel is uiteindelijk om het gewenste imago zo dicht mogelijk te houden aan het imago dat bij de klanten speelt.

Doelgroep geschenk bepalen

Een imago speelt niet alleen bij klanten. Ook bij werknemers of zakenpartners zal een bepaald imago ontstaan. Hoe kun je deze dan zo goed mogelijk houden? Je moet je contacten laten merken dat ze belangrijk zijn en dat beetje extra verdienen. Een manier om dit te doen is door relatiegeschenken te regelen. Als het gegeven product nuttig is, zal deze gewaardeerd worden door de ontvanger. Het product zal bewaard worden en elke keer als het gebruikt wordt zullen ze even aan u denken. Ook is er de mogelijkheid om een boodschap over te brengen met het geschenk. Hierbij ligt het er wel aan om welk cadeau voor welke doelgroep het gaat. Aan een nieuwe klant zal je bijvoorbeeld een totaal andere boodschap willen meegeven dan aan een jarige werknemer. Uit een onderzoek ik gebleken dat deze geschenken, mits gericht aan de juiste doelgroep, een zeer grote invloed kunnen hebben. Zo had 42 % van de deelnemers na het ontvangen van een product een betere indruk van een adverteerder. Daarnaast zei bijna een kwart (24 %) dat het waarschijnlijk is dat zij zaken gingen doen met de adverteerder. Op zoek naar een bedrijf die artikelen kan regelen? HSG-relatiegeschenken kan hierbij helpen.

Voorbeeld imagoschade

Uiteraard is een relatiegeschenk niet dé oplossing. Als er eenmaal een imagoschade is opgelopen zal dit niet door een cadeautje weer beter worden. Een goed voorbeeld van imagoschade in Nederland is de Telegraaf die de mist in ging. Dit voorval speelde zich al af in 2010, toen een vliegtuig in Tripoli neerstortte en de enige overlevende een 9-jarig jongetje was uit Nederland. De familie liet weten graag met rust te worden gelaten zodat de jongen bij kon komen zonder chaos om zich heen. Ondanks dat had de Telegraaf een telefonisch interview met de jongen gehouden en deze in de krant geplaatst. Dit tot ongenoegen van vele lezers die het erg ongepast en respectloos vonden. Hierop volgde ook veel online acties om de Telegraaf te boycotten. Ook van andere bedrijven zijn er voorbeelden te vinden over het verkeerd aanpakken van een situatie waardoor er een imagoschade ontstond.