Goedkope autoverzekering dekt hetzelfde als duurdere variant

Een goedkope autoverzekering dekt net zoveel schade als de duurdere variant van de autoverzekering. Dat blijkt uit onderzoek van een grote verzekeringssite. De onafhankelijke vergelijke hield een onderzoek onder 46 verzekeringen. In totaal zou de Nederlandse autobestuurder zo’n 1,1 miljard euro kunnen besparen op de maandelijkse premie voor de autoverzekering. Aangezien een goedkope autoverzekering hetzelfde dekt als de duurdere verzekering, is dit geen duurkoop, zo vermeldt een verzekeringgsite.

Onderzoek

De verzekeringssite hield een onderzoek onder 46 autoverzekeringen, en onderzocht voornamelijk het verband tussen prijs en kwaliteit. Door 10.000 berekeningen door consumenten te gebruiken, is het gelukt om de gemiddelde prijspositie van iedere verzekeraar vast te stellen. Dat cijfer werd dan weer afgezet tegen de gemiddeld score voor de kwaliteit (dekking en klantvriendelijkheid) op alle aangeboden dekkingen: zowel WA, als beperkt en volledig casco.

Dure verzekeringen

Eén van de meest dure verzekeringen is autoverzekeraar de Noordhollandsche. Op jaarbasis betaalt de verzekerde gemiddeld 1816 euro, en dat is relatief duur, schrijft de vergelijkingssite. Allsecur is één van de goedkopere verzekeringen, maar heeft een betere kwaliteitsscore dan de Noordhollandsche. Daaruit kan geconcludeerd worden dat de Noordhollandsche weliswaar duurder is, maar geen betere kwaliteit te bieden heeft.

Negatief verband

Bij cascoverzekeringen – zowel bij beperkt als bij volledig casco – is er sprake van een negatief verband. Dit houdt in dat consumenten die een duurdere volledig cascoverzekering hebben, slechter verzekerd zijn dat consumenten die een volledig cascopakket hebben afgesloten tegen een goedkopere prijs.

Verschillen

Erik Hordijk van de onderzoekende verzekeringssite geeft het dringende advies eerst autoverzekeringen te vergelijken alvorens een autoverzekering af te sluiten. Dit geldt zeker voor consumenten die al langer dan twee of drie jaar bij dezelfde verzekering zitten. “Als alle autobezitters overstappen, besparen we 1,1 miljard euro”, aldus Hordijk.