Goedkopere autoverzekering in ruil voor minder privacy?

We leven in een tijd waarin we steeds meer in de gaten gehouden worden. Is het niet via GPS op onze smartphones dan zijn het de cookies op internet die ons surfgedrag nauwlettend in de gaten houden en opslaan. En als klap op de vuurpijl komt daar nu een nieuwe autoverzekeraar bij die autobestuurders die zich keurig aan de regels houden gaat belonen met een korting op hun autoverzekering die kan oplopen tot 35%. Men krijgt dan een kastje in de auto dat via de boardcomputer het rijgedrag kan opslaan en verzenden naar de desbetreffende verzekeraar. Een fikse korting, maar wel inbreuk op de privacy zeggen tegenhangers van dit idee.

Big brother is watching you

Boze tongen beweren dat dit de zoveelste vorm van privacyschending is die ons consumenten wordt aangedaan. Het kastje noteert naast de snelheden die gereden worden ook de verschillende locaties die bezocht zijn en het verbruik. De verzekeraar belooft dat de bewaarde gegevens niet aan derden doorgegeven zullen worden. Alleen in gevallen dat de politie de bestuurder verdenkt van zeer strafbare delicten zouden zij wel bij de gegevens mogen komen. Als de bestuurder hier niet voor hoeft de vrezen zou het geen probleem moeten zijn. Bij niet volledig goed gedrag, maar toch redelijk netjes rijden kan er toch nog een korting van 10% gehouden blijven worden. Waarom zijn de critici er dan toch zo fel op tegen?

Bestaat privacy nog wel?

Veel mensen zijn van mening dat we volledige privacy allang verloren zijn. Kijken naar alleen de telecombedrijven die ons al jaren volledig volgen via de smartphones kunnen we stellen dat dit inderdaad enigszins het geval is. Of we er wakker van moeten liggen is een tweede. De nuchtere gemiddelde Nederlander heeft er niet eens weet van en zal het verder weinig interesseren of locaties worden doorgestuurd naar bedrijven. Aan de andere kant hebben dit soort zaken ook positieve kanten. Neem als voorbeeld Google, dat met behulp van onze zoekopdrachten steeds beter ons gedrag en denken in kan schatten en ons zo ook beter van dienst kan zijn. Zo krijg je de dichtstbijzijnde bakker als je op ‘bakkerij’ zoekt.

Autoverzekering vergelijken voor velen de beste oplossing

Het valt voor iedere verschillende bestuurder nog maar te bezien hoeveel het daadwerkelijk kan schelen met het nieuwe systeem. En of het echt een succes wordt is maar de vraag. Het gros van de autorijders in ons land kijkt liever de kat uit de boom en kiest er beter voor om autoverzekeringen te vergelijken en zo de verzekeraar met de beste premie te vinden. Hier kan tientallen euro’s per maand bespaard worden en de ‘volledige’ privacy behouden worden. Wie weet wat dat waard is, maar het geeft een veiliger gevoel, dat wel.