Hypotheek aanvragen als zzp’er

De groep zzp’ers in Nederland groeit nog altijd. Daarmee is het ook een serieuze doelgroep geworden voor banken die de zzp’er graag aan een hypotheek willen helpen. Steeds meer hoor je in de reclame dat banken klaarstaan voor zzp’ers die een hypotheek willen. Maar is het eigenlijk makkelijk voor zzp’er om een hypotheek af te sluiten? Nee, maar het is ook niet onmogelijk.

Waar moet de zzp’er rekening mee houden?
U heeft als zzp’er de laatste jaren hard gewerkt en inmiddels een mooi en goedlopend bedrijf opgebouwd waar uw passie ligt. Met enige trots denk je erover na om een huis te kopen, misschien wel met een werkruimte aan huis. Een afspraak met de bank is snel gemaakt om de mogelijkheden te bespreken. Dan blijkt dat het afsluiten van een hypotheek voor zzp’ers anders is dan voor iemand in loondienst.

Banken zijn over het algemeen terughoudend om hypotheken te verstrekken aan zzp’ers. Zekerheid is hierbij het sleutelwoord. Hoe goed loopt het bedrijf eigenlijk? Kunt u de maandelijkse hypotheeklasten dragen, ook als het iets minder gaat met uw bedrijf? Ook bij arbeidsongeschiktheid dient u verzekerd te zijn. De zzp’er zal moeten kunnen aantonen dat hij/zij een gezond bedrijf heeft door bijvoorbeeld drie financiële jaarrapporten te tonen aan de hypotheekverstrekker.

De toekomst
Cijfers uit het verleden zijn natuurlijk mooi, maar bieden geen garantie voor de toekomst. Ondernemen gaat gepaard met risico’s en dat weet de hypotheekverstrekker ook. Het is daarom verstandig om een winstprognose op te laten stellen door uw boekhouder of accountant. Dit geeft een goed beeld, waardoor je verhaal sterker staat bij de hypotheekverstrekker.

Tot slot
Bent u zzp’er en denkt u erover na om een huis te kopen? Zorg dan eerst dat u voldoet aan de punten die in dit artikel geschreven staan voordat u een afspraak gaat maken bij de bank of hypotheekverstrekker. De kans dat u een hypotheek krijgt is daarmee vele malen groter.