Sparen in het buitenland

Alles over sparen in het buitenland. Wat zijn de zaken waarmee rekening gehouden moet worden?

Buiten de EU in het buitenland sparen

Niet alleen binnen de Europese Unie wordt de rente die je ontvangt automatisch aan de Nederlandse belastingdienst doorgegeven, ook buiten Europa zijn landen die aan deze regeling meedoen. Ook Aruba, de Britse Kanaaleilanden, de Nederlandse Antillen, San Marino, Monaco, Liechtenstein en zelfs Zwitserland doen namelijk mee aan deze regeling. Deze regeling geldt trouwens niet alleen voor spaartegoeden, maar ook voor beleggingsfondsen die investeren in obligaties en obligatierekeningen. Vooral de Nederlandse minister van financiën, verwacht dat deze recente regeling Nederland goed zal doen. Hij verwacht dat dit de Nederlandse schatkist tientallen miljoenen euro’s per jaar gaat opleveren. Er zijn nog wel landen waar je kunt sparen en de belasting kunt ontduiken.

Sparen in Turkije

Op het moment is het erg aantrekkelijk om in Turkije een spaarrekening te openen, want momenteel geeft Turkije namelijk de hoogste rente op spaarrekeningen. Omdat men in Turkije niet met de euro betaalt maar met Turkse lira’s, is het erg verstandig om je van te voren goed te laten informeren. Het kan namelijk voorkomen dat de Turkse lira aan het eind van de depositotermijn minder waard is dan voorheen. Is dit het geval, dan is je spaartegoed in waarde gedaald en kan het resultaat lager zijn dan je had verwacht. Maar het tegenovergestelde kan natuurlijk ook voorkomen.

Sparen in het buitenland is niet risicoloos

Naast het feit dat je in sommige landen valutarisico loopt, moet je er ook rekening mee houden dat een buitenlandse bank niet onder de garantieregeling van DNB valt. Dit betekent dat wanneer de buitenlandse bank waar jouw geld geparkeerd is, failliet gaat, je misschien wel al je geld kwijt bent. Vraag dus altijd na of de buitenlandse bank onder een garantiestelsel valt en hoe dit in elkaar zit.