Verzekeringen voor ZZP-ers 

Een freelancer of ZZP-er, Zelfstandige Zonder Personeel, werkt in veel gevallen alleen en voor zichzelf en maakt eventueel gebruik van andere ZZP-er of freelancers wanneer dat nodig is. Er zijn in Nederland heel veel ZZP-ers en freelancers actief, mensen die niet voor een baas werken, maar voor zichzelf. Vreemd genoeg bestaat er wel veel onduidelijkheid over de verzekeringen die je als particulier ondernemer af kan sluiten. In dit artikel bespreken we enkele verzekeringen die gericht zijn op de ZZP-er en freelancer.

Bedrijfsaansprakelijkheid

Wanneer je als ZZP-er aan het werk gaat voor een bedrijf of dienst bestaat de kans dat er schade ontstaat, ook al is dat niet de bedoeling. De schade in dit geval kan heel wisselend zijn, maar we kunnen zeker zeggen: waar schade is, zijn kosten. De kosten kunnen dan ook hoog oplopen, maar je kunt je daar makkelijk een eenvoudig tegen verzekeren met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering vergoedt schade aan personen, schade aan de zaak en de schade die hier eventueel nog verder uit voortvloeit.

Beroepsaansprakelijkheid

Tevens kun je als freelancer of ZZP-er werken als adviseur voor een bedrijf, dienst of zakelijke isntelling. Ook daar kun je aansprakelijk worden gesteld voor eventuele dramatische gevolgen, die onbedoeld het gevolg zijn van het advies dat je gegeven hebt. Om je in bescherming te nemen tegen zulke kosten kun je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Hiermee ben je verzekerd tegen alle kosten die ontstaan zijn uit schade doordat jouw advies of besluit verkeerd is gelopen. De hoogte van de maandelijkse premie bij deze verzekering is volledig afhankelijk van de sector waarin je werkt.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Een ZZP-er of een freelancer werkt niet in loondienst en kan daarom ook geen aanspraak maken op ziekengeld, zoals werknemers in bedrijven of voor de overheid. Maar als ZZP-er kun je ook arbeidsongeschikt raken waardoor je geen geld meer binnenkrijgt. Om ervoor te zorgen dat dit gat zo goed en volledig mogelijk aangevuld wordt kun je een verzekering afsluiten tegen arbeidsongeschiktheid. In dat geval zul je zeker zijn van inkomsten, mocht je ineens langdurig ziek zijn of niet meer kunnen werken. Het is wel goed om te beseffen dat de premies en kosten bij deze vorm van verzekeren erg hoog kunnen oplopen.

Rechtsbijstandsverzekering

Met een juridisch geschil krijg je als freelancer mogelijk sneller te maken dan wanneer je werkzaam bent bij een bedrijf of onderneming. De regels in ons land zijn ook van toepassing op de freelancer en de ZZP-ers, in welke sector ze dan ook mogen werken. Een rechtsbijstandsverzekering kan daarom ook uitkomst bieden, want dan weet je met zekerheid dat je wordt bijgestaan door een geschoold jurist. De rechtsbijstandsverzekering is er ook voor particulieren, dus bedenk of je de verzekering alleen zakelijk of ook privé wil gebruiken.

Ondernemersorganisatie ZZP-ers

Een verzekering heb je voor ZZP-ers en freelancers in allerlei vormen en gedaanten, waardoor het best lastig kiezen kan zijn. Wil je de zekerheid dat je de beste verzekering neemt kun je terecht bij de zogenaamde ondernemersorganisatie voor zelfstandig ondernemers en freelancers in Nederland. Hen kun je om hulp vragen bij het afsluiten en afhandelen van de beste verzekering. Maar tevens kun je bij andere ZZP-ers, in je eigen branche, vragen stellen over geschikte verzekeringen. Op die manier bereid je je het beste voor op een goede en vooral, eigen zaak.

Begrafenisverzekering

Dit is een verzekering die niet specifiek is gericht op ZZP’ers, maar we willen deze toch wel graag meenemen in ons rijtje. Veel mensen zijn namelijk onderverzekerd als het gaat om hun uitvaart. U zou voor een begrafenisverzekering kunnen kiezen omdat u uw nabestaanden niet wilt opzadelen met hoge kosten voor uw begrafenis. Dankzij een verzekering ten behoeve van een begrafenis kunt u dit voorkomen en dat is uiteraard wat u wilt, want als uw nabestaanden na uw dood dit allemaal nog moeten gaan regelen en ook nog eens moeten betalen is dat absoluut niet wenselijk.