Wat is een hypotheek?

De meeste mensen hebben wel ongeveer een beeld bij wat een hypotheek inhoudt, maar wat weet je dan eigenlijk allemaal wel en niet?

Om een hypotheek makkelijk te begrijpen, geven we enkele definitie: Een hypotheek is een geldlening met een onroerend goed (bijvoorbeeld een huis) als onderpand. De persoon die het geld van de lening ontvangt, heet de hypotheekgever, en de persoon die de lening verstrekt, heet de hypotheeknemer. Je hoort dus eigenlijk niet te zeggen ‘ik neem een hypotheek’, maar ‘ik geef een hypotheek’.

Een huis is een waardevast object, dat waarschijnlijk in de loop van de jaren alleen maar in waarde zal gaan stijgen. Dit betekent dat als je een lening nodig hebt, maar waar geen onderpand (het huis) tegenover staat, de geldverstrekker minder graag zaken wil doen dan als je een hypotheek voor een woning nodig hebt. Je hebt dan immers een waardevast object, en het geld van de lening blijft dan in het huis zitten.

Als het inkomen ongeveer overeen komt met de gewenste lening, is het vaak mogelijk om (enkele) eisen te stellen aan de geldverstrekker (hypotheeknemer). Je kunt bijvoorbeeld eisen om allerlei dure levensverzekeringen niet aan de hypotheek van het huis te koppelen.Let wel op dat je kiest voor een deskundige hypotheek-adviseur die geen rare foefjes gebruikt om je een dure hypotheek aan te praten en daarmee zijn eigen zakken te vullen.

Over het bedrag dat u leent betaalt u rente. De hoogte van de rente hangt onder andere af van de economische situatie in Nederland, de hoogte van de lening, de duur van de rentevaste periode en de hypotheekvorm.